Virker jeres fejlstrømsafbryder?

ELTEAM FYN

Elsystemer i både virksomheder og private hjem består af mange forskellige elementer, uanset hvilken type relæ, der er tale om. Der indgår blandt andet nogle særlige sikkerhedssystemer, såsom fejlstrømsafbryderen, og det er ekstremt vigtigt, at disse altid fungerer – for selvom de sjældent er i brug, så er det absolut afgørende, at de virker, når der er brug for dem.

I denne artikel ser vi nærmere på hvorfor systemer som fejlstrømsafbrydere, også kaldet RCD-relæ, og lignende er så enormt vigtige, og hvorfor I altid skal sikre, at de bliver vedligeholdt.

Hvad er fejlstrøm?

Fejlstrøm er et begreb, som dækker over en fejl i systemet, hvor strømmen forlader kredsløbet, uden at det er meningen. Det sker typisk, i forbindelse med en form for jordforbindelse, som ikke burde indgå i systemet – og det kan f.eks. være en person, som rører et element med strøm, mens de rører noget, der giver en jordforbindelse. Det behøver dog ikke altid involvere en person.

Fejlstrøm kan være enormt farligt, og det kan i værste fald lede til alvorlige personskader, som kan være fatale, mens det i andre tilfælde også kan lede til materielskade, nedbrud eller brand.

Der eksisterer naturligvis mange regler for installationer og opsætninger, som har til formål at minimere risikoen for fejlstrømsulykker – men de kan stadig opstå gennem:

  • Forkerte/uautoriserede installationer
  • Beskadigede eller slidte systemer
  • Utilsigtet tilgang til de elektriske systemer
  • Forkert brug af elektrisk udstyr

Der er selvfølgelig tale om ting, man altid vil bestræbe sig på at undgå, men der kan være situationer, hvor man ikke er opmærksom eller bekendt med problemer og risici, og derfor kan det lede til fejlstrømsulykker.

Hvad gør en fejlstrømsafbryder?

En fejlstrømsafbryder er ganske enkelt designet til at slå strømmen fra i det øjeblik den registrerer, at der er opstået fejlstrøm i systemet. Formålet er at sikre, at der ikke sker skader i forbindelse med dette – og selv det kræver en registrering af fejlstrøm, så er de designet med henblik på at slå fra så hurtigt, at der ikke sker skader.

Som udgangspunkt skal der være installeret fejlstrømsrelæ i alle moderne bygninger, uanset om de er til erhverv eller private. Du kender dem måske allerede under navne som HFI- eller HPFI-relæer.

Systemer fungerer ved at måle det, der sendes af sted og det, der modtages. Hvis der registreres en forskel i dette, så tyder det på, at noget sendes et andet sted hen, og derfor afbryder systemet med det samme; generelt set, så skal der faktisk være afbrudt indenfor ca. et kvart sekund, for at minimere skader.

Det er typisk også disse systemer, der slår bygningens strøm fra, hvis der er lynnedslag i nærheden.

Der er ikke noget egentligt alternativ til disse systemer, fordi deres funktion netop er så vigtig, og fordi de systemerne er effektive – og der konstant arbejdes på at gøre dem bedre.

Det er vigtigt at vedligeholde fejlstrømsafbrydere

Fordi systemet netop er så vigtigt, så er det absolut afgørende, at de altid virker. Det er dog et system, som sjældent tages i brug, og derfor kan det være svært at vide, om det fungerer optimalt, eller om der er opstået problemer med systemet.

Derfor handler det i høj grad om at tjekke systemerne igennem teknisk, for at undersøge, om der er eventuelle problemer. Vi har alt det nødvendige udstyr til at fejlsøge på disse – og så kan vi naturligvis også løse de fejl, vi opdager. Du kan læse mere om vores el services her.

Hvad er forskellen på relætyperne?

Der findes forskellige typer fejlstrømsafbrydere, og det er ikke altid så ligetil at gennemskue, hvad forskellen er.

Overordnet set er der reelt set tre slags anlæg:

  • FI
  • HFI
  • HPFI

FI er de gammeldags anlæg, som ikke længere er i brug; de er faktisk ikke længere lovlige at have, fordi de ikke reagerer hurtigt nok, hvis der sker noget.

HFI-anlægget er dens afløser, som er i stand til at reagere markant hurtigere, når der måles fejlstrøm, og derfor giver de den nødvendige sikkerhed, ved at slå fra indenfor maks. 0,3 sekunder. HFI anlægget er dog reelt set også forældet, og det må ikke længere installeres i bygninger.

Det moderne system er i stedet HPFI, som er bedre til at opfange fejlstrømssituationer, og derfor giver de den nødvendige sikkerhed. Det er et krav, at disse installeres i alle nye bygninger, som tidligere var tilfældet for HFI-relæer.

Der er derfor ikke så meget, du skal forholde dig til i forhold til relæer; skal der installeres noget nyt i virksomheden eller hjemmet, så vil det altid være et HPFI relæ, fordi det ganske enkelt er lovpligtigt – men også fordi det uden sammenligning er det sikreste system.

Hvad gør man, hvis fejlstrømsafbryderen slår strømmen fra?

Hvis I oplever, at fejlstrømsafbryderen slår til, og den slukker for strømmen, så er det formentligt fordi, at der er opdaget en form for fejlstrøm. I mindre installationer kan det være muligt at undersøge, hvor problemet er selv, så længe man sikrer, at ingen medarbejdere udsættes for risiko – men med større maskiner, f.eks. i produktionsvirksomheder eller lignende, kan det være farligt at undersøge selv.

I bund og grund handler en test om at undersøge, hvor fejlen opstår. Det kan gøres ved at isolere zoner i strømmen, så man gradvist kan pejle sig ind på det område, hvor problemet opstår – indtil man til sidst kan finde det egentlige problem.

Det kan også foretages med særligt udstyr, som er en mere sikker løsning.

Oplever I, at jeres systemer slår fra på denne måde, så anbefaler vi kraftigt, at I øjeblikkeligt kontakter en autoriseret elektriker, for at få problemet løst. Vi står altid til rådighed til denne type opgaver, og vi fikser det hurtigst muligt, så I kan vende tilbage til den almindelige arbejdsgang.

I kan læse mere om vores el-services her.