Derfor har I brug for nødstrøm

ELTEAM FYN

Uanset hvilken type virksomhed I fører, så afhænger hele jeres arbejde formentligt af strøm i det ene eller andet omfang. Selvom det hele gerne skulle spille hele tiden, så kan der jo desværre opstå situationer, hvor der kommer en form for nedbrud; en strømafbrydelse, en kortslutning eller en anden form for driftsforstyrrelse.

I disse situationer kan det være en enorm fordel at have en nødgenerator, som kan levere strøm til de vigtigste opgaver – eller til eventuelle nødopgaver, som skal udføres. For selvom man er nødt til at vente på, at problemet bliver fikset, så er der jo nogle ting, som ikke kan vente.

Hvordan fungerer nødstrøm?

Nødstrøm fungerer typisk ved, at der er et særligt system, en overførselsskifter, som registrerer, at den normale strømtilførsel er blevet afbrudt, hvorefter den vil skifte jer over på jeres nødstrømssystem.

Derefter vil en nødstrømsgenerator slå til, og denne vil generere en mængde strøm, som kan holde de nødvendige faciliteter og systemer i gang. I nogle tilfælde vil man have systemer, som kan holde hele strømforbruget som normalt, mens man i andre tilfælde opererer med nødstrøm, som kun skal holde vitale ting i gang.

Er nødstrømmen designet til kun at holde særlige ting i gang, vil det typisk inkludere:

  • Muligheden for at udføre kritiske og nødvendige arbejdsopgaver
  • Mulighed for at skabe belysning til eventuel evakuering
  • Strøm til at holde nødvendige enheder kørende

Disse vil særligt være nødvendige i tilfælde af ulykker og lignende, såsom brand, hvor man ikke skal holde en produktion i gang. Der kan dog være nogle opgaver, som absolut skal udføres, hvilket kan inkludere opgaver, såsom sikringen af farlige materialer.

Derudover kan det være vigtigt at holde nogle systemer kørende hele tiden; det vil f.eks. være køling i forbindelse med opbevaring af følsomme materialer; i disse tilfælde kan man nemlig risikere at miste alting, hvis en temperatur ikke holdes ved lige.

Strømforsyning

Der findes to forskellige typer nødgeneratorer til disse opgaver. Den mest almindelige er en generator, som genererer strøm ved hjælp af brændstoffer, som typisk vil være diesel. Denne type nødgenerator er et foretrukket valg for mange, da den er pålidelig og kan fungere i alle slags situationer.

En anden type nødgenerator, som i stedet viderefører strømmen fra batterier, som er ladet op i forvejen. Dette kan være praktisk, da det blot involverer at lade nødstrøm batterierne med strøm i den almindelige hverdag, men det giver en begrænsning i hvor meget strøm, der vil være til rådighed.

I nogle tilfælde har man batterier sat op til særlige enheder, så de kan køre uafhængigt af resten af nødstrømssystemet; det er typisk for at prioritere disse områder, som typisk kan være køleenheder, som skal holde ting sikre, men det kan også være bygningens nødbelysning, som vil være absolut kritisk at have kørende i nødsituationer.

Uanset hvilken type, I vælger, så er det vigtigt, at jeres nødstrømsgenerator vil leve op til de krav, I har til nødstrømssituationer. I disse situationer kan vi ofte rådgive jer, så I kan få den helt rette løsning.

Hvordan vedligeholdes en nødgenerator og et nødstrømsanlæg?

Det er jo vigtigt, at nødstrømsanlægget fungerer, når der er brug for det – og det kan være svært at vide med sikkerhed, fordi det jo ikke kører til dagligt, så man har ikke mulighed for lige at opdage eventuelle driftsproblemer.

Derfor er det vigtigt, at man foretager jævnlige tests af systemerne, for at sikre, at de stadig fungerer efter hensigten, og der ikke er opstået problemer. Disse tests bør foretages uden at man lægger hele systemet ned, så man selvfølgelig ikke hindrer den almindelige arbejdsgang.

Hvis I ønsker at foretage tests af jeres systemer og sikre vedligeholdet, så kan I kontakte os – vi har nemlig erfaring indenfor området, og vi ved, hvordan man bedst sikrer disse systemer.