At have nødbelysning og flugtvejsbelysning i virksomhedens bygninger kan være absolut afgørende, hvis der skulle opstå en ulykke. Det kan være med til at sikre, at alle kommer de rette steder hen, og at en eventuel evakuering kan forløbe helt uden problemer.
Derfor er det ekstremt vigtigt, at I har styr på jeres nødbelysning i virksomheden, og at det hele er sat op til at fungere korrekt. Der ligger lovkrav og regler for det – men for de fleste handler det i meget højere grad om at sikre medarbejdere.
Hvad er nødbelysning?
Nødbelysning, i nogle tilfælde også kaldet panikbelysning, er en form for belysning i virksomhedens bygninger, som der skiftes over til i tilfælde af ulykker eller andre nødsituationer. Det vil ofte være i forbindelse med situationer, hvor der kan være behov for evakuering eller lignende.
Eksempler på sådanne nødsituationer kunne være:
- Hvis der opstår brand i bygningen
- Hvis der opstår en form for udslip af gas eller andre stoffer
- Hvis bygningen er i fare for sammenbrud
I disse situationer handler det om at sikre, at der er den rette belysning til at folk kan komme ud af bygningerne uden problemer, og det er det, flugtvejsbelysning kan gøre.
I nogle tilfælde skifter man over til nødbelysning for at indikere, at der er tale om en nødsituation, og for at skabe fokus på dette – men I nogle tilfælde kan det også være, at den primære strøm er ude af drift, og at man derfor kører på nødstrøm, og derfor kan det være nødvendigt at skifte til nødbelysning.
Nødbelysning: Krav i forhold til loven
For nogle virksomheder og foreninger eksisterer der et lovkrav om, at man skal have nødvendig nødbelysning.
For steder med mange personer til steder, f.eks. hoteller, diskoteker og lignende, så vil det typisk kræve, at man har flugtvejsbelysning; det vil sige de grønne skilte, som indikerer nødudgange.
Derudover har nogle virksomheder udvidede krav i forhold til nød- og flugtvejsbelysning, alt efter hvilken type virksomhed, der er tale om.
Hvilken type nødbelysning, der er behov for, vil typisk fremgå af Bygningsreglementet. Nødbelysning er netop en af de vigtigste elementer i bygningssikerhed – og det er vigtigt, at I efterlever disse krav.
Hvilke typer nedbelysning har man brug for?
Nødbelysning dækker over et par forskellige typer belysning, som alle kan være med til at gøre en forskel i nødsituationer:
- Skilte der viser nødudgange
- Belysning til flugtveje
- Belysning i bygninger, som sikrer at man kan afslutte nødvendige opgaver
Disse tre typer af nødbelysning er alle ekstremt vigtige, og der vil for mange virksomheder, særligt indenfor produktion, være særlige krav fra Sikkerhedsstyrelsen, som man skal leve op til.
Skilte til nødudgange
Skilte til nødudgange er et af de mest almindelige krav for nødbelysning, og du ser dem faktisk mange steder i dagligdagen. Det er nemlig de grønne skilte over nogle døre, som indikerer, at der er tale om en flugtvej.
Disse skilte er ekstremt vigtige, fordi de er lette at forstå, og fordi de viser alle hvilken vej, de skal søge mod, hvis der skulle være behov for at evakuere en bygning.
Kravene for flugtvejsbelysning i forhold til disse skilte er gældende for mange forskellige bygninger, som virksomheder og foreninger benytter, da det generelt er baseret på, om der vil være mange mennesker til stede.
Belysning af flugtveje
Den egentlige flugtvejsbelysning handler om, at der skal være tilstrækkeligt med belysning i de veje, som folk skal evakuere gennem; det er for at sikre, at folk kan finde vej gennem disse steder uden at komme til skade.
Det er ikke et krav, at der skal være fuld normalbelysning, og i nogle tilfælde bruger man en særlig belysning til dette. Det kan være en fordel, fordi det hjælper med at sætte fokus på, at der er tale om en evakuering eller lignende.
Hvorvidt der er et krav for særlig flugtvejsbelysning handler i høj grad om hvilken type virksomhed, der er tale om. Herunder ser man blandt andet på:
- Virksomhedens størrelse
- Hvor mange ansatte virksomheden har på lokationen
- Risici som gør en hurtig evakuering nødvendig
- Eventuelle bygningsmæssige forhold, som kan give behov for flugtvejsbelysning
Som udgangspunkt vil det i Bygningsreglementet fremgå, ligesom det også kan blive specificeret fra Arbejdstilsynets side, hvis der er behov for dette.
Typisk kan man have denne belysning til at fungere gennem nødstrømsanlæg, men man kan også i nogle situationer have flugtvejsbelysning med batteri, så man er sikret, at det vil virke i nødsituationer.
Reservebelysning og lys til afslutning af nødvendige opgaver
Som udgangspunkt vil det ofte være vigtigt, at man påbegynder en evakuering så hurtigt som muligt – men der kan være nogle tilfælde, hvor dette ikke er gældende.
Der kan nemlig være nogle særtilfælde, hvor der er et behov for, at arbejdet færdiggøres eller på anden vis afsluttes, inden man kan evakuere.
Det kan generelt være tilfældet i produktioner, hvor der er tale om farlige materialer, som skal sikres, da de ellers kan udgøre en videre fare.
Der er også krav om nødbelysning i forbindelse med f.eks. byggeri. Det skyldes, at der kan opstå en større risiko for fare, hvis der skulle opstå strømafbrydelser. Her er nødbelysning vigtigt, hvis man er højt oppe, et sted uden fast grund, eller andre situationer, hvor man kan komme særligt til skade, fordi man ikke kan se omkring sig.