Gør din virksomhed bæredygtig

ELTEAM FYN

Ønsker I at gøre jeres virksomhed mere bæredygtig?

Der er større fokus end nogensinde på den grønne omstilling og at føre en bæredygtig virksomhed, og det er noget flere og flere melder sig ind på. Det handler både om at føre virksomheden ansvarligt, men også at skabe en profil, som passer ind i den moderne virksomhedsverden.

Men hvilke tiltag kan man foretage i virksomheden, hvis man gerne vil gøre den mere bæredygtig, og hvor bør man som udgangspunkt starte?

Det ser vi nærmere på herunder.

Hvad er en bæredygtig virksomhed?

Det er selvfølgelig værd at starte med at undersøge, hvad en bæredygtig virksomhed reelt set er.

Det er i bund og grund en virksomhed, som har fokus på at gøre deres arbejdsgang og produktion så miljøvenlig som muligt. Det handler om områder som:

  • At undgå unødvendigt energiforbrug, og at sænke forbruget så vidt muligt
  • At generere mindre forurening, affald og lignende
  • At benytte sig af bæredygtige og grønne energityper
  • At minimere virksomhedens CO2-profil

Det er nogle af de primære områder, som virksomheder fokuserer på, når det handler om at skabe en bæredygtig virksomhed. Gennem alle disse kan man nemlig begrænse virksomhedens skadelige effekt på miljøet, og det har en stor betydning.

Det er selvfølgelig ikke alle virksomheder, som kan gøre så meget på alle punkterne; en konsulentvirksomhed vil f.eks. ikke have meget indenfor forurening eller affald, og udover en almindelig affaldssortering, vil der ikke være nogle tiltag, de kan gennemføre – det handler derfor også om at vurdere hvor, man som virksomhed virkelig kan gøre en forskel.

De første skridt til at gøre din virksomhed grøn

Det bedste sted at starte er naturligvis ved at få et overblik, så man kan se de steder, hvor der er bedst mulighed for at foretage meningsfulde ændringer. Det er et område, hvor vi har meget erfaring, da vi i mange år har udført energioptimeringer, hvor vi netop starter med at identificere de steder, hvor man bør starte.

Gennem vores energioptimering finder vi de steder, hvor jeres systemer eller procedurer bruger mere energi, end der er behov for; det kan være forældede systemer, forkerte opsætninger eller andre lignende problemer – og så kommer vi med løsninger til det, som vi naturligvis kan hjælpe jer med at implementere.

Effektivisering af systemerne giver en bæredygtig virksomhed

Man kan gøre meget med moderne systemer, som hjælper med at gøre jeres virksomhed mere effektiv i forhold til energiforbruget.

Mange virksomheder bruger f.eks. meget mere strøm på belysning og varme, end der er behov for; og det er et fantastisk sted, hvor der kan være meget at spare – både for miljøet og for jeres økonomi.

Et af de bedste tiltag til at få styr på disse område er ved at opgradere virksomhedens elinstallationer til de moderne, intelligente udgaver. Disse er nemlig designet med mulighed for meget bedre automatisk styring, og I kan derfor stoppe med at bruge strøm og energi de steder, hvor der ganske enkelt ikke er behov for det.

Det vil typisk være et sted man netop kan spare – helt uden at det kommer til at påvirke jeres arbejde eller rutiner. Du kan læse mere om de intelligente el installationer her.

Skift over til elektriske eller hybridbiler

Hvis I som virksomhed har arbejdsbiler, så kan det også være en enorm fordel at skifte over til elektriske biler, for at forbedre bæredygtigheden markant. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at vælge hybridbiler i stedet – som stadig vil gøre en god indsats.

Mange bæredygtige virksomheder vælger nemlig denne løsning, fordi det giver en grønnere tilgang til kørslen, og det kan være en ret mærkbar forskel, hvis I har mange biler.

Derudover gør det også en økonomisk forskel i jeres forbrug; ved at I skifter til elektriske biler og opstiller ladestandere på arbejdspladsen, så kan I sænke jeres udgifter ret markant, mens I på samme tid gør det lettere for medarbejderne, som ikke længere skal bøvle med at tanke bilerne op.

Ønsker I at overveje denne mulighed, så kan det være en god ide at læse op på nogle af de fordele, I kan få, ved at have ladestandere på arbejdspladsen.

Solceller kan sænke jeres forbrug

I kan også aktivt gå ind i kampen for at forbedre jeres forbrug ved at opsætte solceller ved virksomheden. Hvis I har overskydende plads på jeres grunde, eller hvis I har mulighed for at montere dem på overflader som bygningernes tage, så kan det være en praktisk måde at sænke jeres forbrug og spare mange penge.

De primære fordele ved solceller er:

  • I producerer strøm selv og sparer derfor på elregningen
  • I benytter jer af vedvarende energi, som er skånsomt for miljøet
  • I vil i markant mindre grad blive påvirket af f.eks. stigninger og svingninger i elpriser
  • Det kan være en god måde at fremtidssikre virksomheden

Solceller har vundet meget popularitet gennem senere år for både virksomheder og private, fordi der faktisk er ret mange penge at spare; der er naturligvis en omkostning til at starte med, men du vil opleve, at de uden problemer kommer til at tjene dette tilbage igen.

Vi har skrevet noget mere i dybden om solceller til energioptimering her, og der kan du finde gode råd til, hvordan I kommer i gang.

Mange andre mindre tiltag

Foruden de større ting, vi nævner ovenfor, så er der også mange andre områder, hvor I kan gøre en indsats for at forbedre bæredygtigheden.

Det kan starte med noget så simpelt som at sikre jer, at I altid slukker lyset (hvis ikke I bruger automatiske systemer) eller en affaldssortering; det er tiltag, som de fleste virksomheder let kan kaste sig ud i.

At blive en bæredygtig virksomhed handler om forbedring og aktivt at bestræbe sig på at hjælpe miljøet, og der kan selv de små ting være med til at gøre en forskel. I kan altid begynde med disse, mens I overvejer hvordan I skal gribe de større ændringer an.